0

Kisah Perang Salib (Bah. 2)

Setelah kaum Salib yang dipimpin oleh para Rahib yang tidak tahu strategi perang itu musnah sama sekali, muncullah pasukan Salib yang dipimpin oleh anak-anak Raja Godfrey dari Lorraine Perancis, Bohemund dari Normandy dan Raymond dari Toulouse. Mereka berkumpul di Konstantinopel dengan kekuatan 150, 000 askar, kemudian menyeberang selat Bosfur dan melanggar wilayah Islam bagaikan air bah. Pasukan kaum Muslimin yang hanya berkekuatan 50, 000 orang bertahan mati-matian di bawah pimpinan Sultan Kalij Arselan. 


Satu-persatu kota dan benteng kaum Muslimin jatuh ke tangan kaum Salib, memaksa Kalij Arselan berundur dari satu benteng ke benteng yang lain sambil menyusun kekuatan dan taktik baru. Bala bantuan kaum Salib datang mencurah-curah dari negara-negara Eropah. Sedangkan Kalij Arselan tidak dapat mengharapkan bantuan dari wilayah-wilayah Islam yang lain kerana mereka sibuk dengan kemelut dalaman masing-masing. 


Setelah berlaku pertempuran sekian lama, akhirnya kaum Salib dapat mara dan mengepung Baitul Maqdis, tetapi penduduk kota Suci itu tidak mahu menyerah kalah begitu saja. Mereka telah berjuang dengan jiwa raga mempertahankan kota Suci itu selama satu bulan. Akhirnya pada 15 Julai 1099, Baitul Maqdis jatuh ke tangan pasukan Salib, maka tercapailah cita-cita mereka. Berlakulah keganasan luar biasa yang belum pernah terjadi dalam sejarah umat manusia. Kaum kafir Kristian itu telah menyembelih penduduk awam Islam lelaki, perempuan dan kanak-kanak dengan sangat ganasnya. Mereka juga membantai orang-orang Yahudi dan orang-orang Kristian yang enggan bergabung dengan kaum Salib. Keganasan kaum Salib Kristian yang sangat melampau itu telah dikutuk dan diperkatakan oleh para saksi dan penulis sejarah yang terdiri dari berbagai agama dan bangsa.  


Seorang ahli sejarah Perancis, Michaud berkata : "Pada saat penaklukan Jerussalem oleh orang Kristian tahun 1099, orang-orang Islam dibantai di jalan-jalan dan di rumah-rumah. Jerussalem tidak punya tempat lagi bagi orang-orang yang kalah itu. Beberapa orang cuba mengelak dari kematian dengan cara menghendap-hendap dari benteng, yang lain berkerumun di istana dan berbagai menara untuk mencari perlindungan terutama di masjid-masjid. Namun mereka tetap tidak dapat menyembunyikan diri dari pengejaran orang-orang Kristian itu. 


Tentera Salib yang menjadi tuan di Masjid Umar, di mana orang-orang Islam cuba mempertahankan diri selama beberapa lama menambahkan lagi adegan-adegan yang mengerikan yang menodai penaklukan Titus. Tentera infantri dan kalevri lari tunggang-langgang di antara para buruan. Di tengah huru-hara yang mengerikan itu, yang terdengar hanyalah rintihan dan jeritan kematian. Orang-orang yang menang itu memijak-mijak tompokan mayat ketika mereka lari mengejar orang yang cuba menyelamatkan diri dengan sia-sia. 


Rymond d'Agiles yang menyaksikan peristiwa itu dengan mata kepalanya sendiri mengatakan : "Di bawah serambi masjid yang melengkung itu, genangan darah dalamnya mencecah lutut dan mencapai tali kekang kuda." 


Aksi pembataian hanya berhenti beberapa saat saja, iaitu ketika pasukan Salib itu berkumpul untuk menyatakan kesyukuran di atas kemenangan mereka. Tapi sebaik saja upacara itu selesai, pembataian diteruskan dengan lebih ganas lagi. Seterusnya Michaud berkata : "Semua yang tertangkap yang disisakan dari pembataian pertama, semua yang telah diselamatkan untuk mendapatkan pertolongan, akan dibantai dengan kejam. Orang-orang Islam itu dipaksa terjun dari puncak menara dan bumbung-bumbung rumah, mereka dibakar hidup-hidup, diheret dari tempat persembunyian bawah tanah dan dipaksa ke hadapan khalayak umum dan dikorbankan di tiang gantungan. 


Air mata wanita, tangisan kanak-kanak, begitu juga pemandangan dari tempat Jesus Christ memberikan ampunan kepada para pengikutnya, sama sekali tidak dapat meredakan nafsu membunuh kaum Salib itu. Penyembelihan itu berlangsung selama seminggu. Beberapa orang yang berhasil melarikan diri, dimusnahkan atau dikurangkan bilangannya dengan perhambaan atau kerja paksa yang mengerikan." 


Gustav Le Bon telah mensifatkan penyembelihan kaum Salib Kristian sebagaimana kata-katanya : "Kaum Salib kita yang 'bertakwa' itu tidak memadai dengan melakukan berbagai bentuk kezaliman, kerosakan dan penganiayaan, mereka kemudian mengadakan suatu mesyuarat yang memutuskan supaya dibunuh saja semua penduduk Baitul Maqdis yang terdiri dari kaum Muslimin dan bangsa Yahudi serta orang-orang Kristian yang tidak memberikan pertolongan kepada mereka yang jumlahnya mencapai 60, 000 orang. Orang-orang itu telah dibunuh dalam masa 8 hari sahaja termasuk perempuan, kanak-kanak dan orang tua, tidak seorang pun yang terkecuali." 


Ahli sejarah Kristian yang lain, Mill, mengatakan : "Ketika itu diputuskan bahawa rasa kasihan tidak boleh diperlihatkan terhadap kaum Muslimin. Orang-orang yang kalah itu diheret ke tempat-tempat umum dan dibunuh. Semua kaum wanita yang sedang menyusu, anak-anak gadis dan anak-anak lelaki dibantai dengan kejam. Tanah padang, jalan-jalan, bahkan tempat-tempat yang tidak berpenghuni di Jerussalem ditaburi oleh mayat-mayat wanita dan lelaki, dan tubuh kanak-kanak yang koyak-rabak. Tidak ada hati yang lebur dalam keharuan atau yang tergerak untuk berbuat kebajikan apabila melihat peristiwa yang mengerikan itu."

0 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back to Top