0

Pompeii : Bandar pelacuran yang dilaknat Allah!

Pompeii merupakan sebuah bandar yang dimusnahkan oleh Allah SWT akibat dari keingkaran mereka sendiri. Bandar dan juga kaumnya telah musnah akibat daripada gunung berapi yang tiba-tiba meletus tanpa amaran (tak sampai seabad selepas kedatangan Nabi Isa as, Nabi Zakaria as dan Nabi Yahya as).Mungkin kerana dosa akibat perbuatan mereka yang mana buktinya telah banyak dijumpai pada arca-arca lukisan dinding pada bekas bandar Pompeii. Bandar tersebut terkenal dengan bandar pelacuran yang dipenuhi dengan aktiviti-aktiviti seks bebas sebagai rutin harian mereka. Kerana kelekaan mereka bergelumang dalam maksiat, telah menyebabkan mereka tidak sempat lari menyelamatkan diri.Dibawah ini disertakan beberapa keping gambar yang menjadi bukti pernah wujudnya bandar Pompeii dan kemusnahan yang dialami oleh kaum yang dilaknat Allah.1. Salah satu gambar arca dinding yang terdapat di Pompeii. Sebenarnya banyak gambar arca dinding yang dijumpai, tetapi cukuplah sekadar sekeping sahaja kerana arca yang lain terlalu mencolok mata anda. (tak nak blog saya ‘kotor’ sebenarnya..hehe)


2. Gambaran pelukis bagaimana letusan gunung berapi secara tiba-tiba yang menyebabkan kemusnahan Pompeii dan kaumnya.


3. Gambar yang menunjukkan bandar Pompeii sebelum dimusnahkan oleh Allah dengan berlatarbelakangkan gunung berapi yang meletus.


4. Gambar-gambar fosil yang dijumpai setelah penggalian di tapak peninggalan bandar Pompeii akibat tertanam di bawah lahar gunung berapi. Dapat digambarkan bagaimana mereka terkejut dengan bala Allah yang tiba-tiba datang kepada mereka dan bagaimana kesakitan yang ditanggung mereka akibat perbuatan mereka sendiri.


"Jika datang kepada kamu azab Allah dengan tiba-tiba atau dengan terang-terang (setelah diperlihatkan tanda-tanda yang menunjukkan kedatangannya), siapakah yang akan binasa, jika bukan kaum yang zalim?" - Al-an'aam : 47.

0 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back to Top