0

Ade Ape Dengan Nikah Awal...

Bismillah..

Alhamdulillah..syukur pada Allah..seorang lagi sahabat saya sudahpun selamat bergelar isteri dengan sekali lafaz sahaja..Waahh sukenye..! :P


Dalam masa 2 tahun, setengah dozen daripada sahabat saya telah selamat mendirikan rumahtangga. Dalam 2 3 bulan nie jugak, dah 3 orang daripada sahabat saya dahpun selamat melahirkan zuriat. Waahh ni lagi suke..:P


Yang lagi lagi lagi tak boleh tahan sukenye (agak jeles snanye), dalam lingkungan usia 20 tahun dan lebih, mereka dah pun berjaya membina masjid bersama yang tersayang. Tapi masih ada di kalangan kita yang memandang serong pada individu yang kawin pada usia muda ni, tapi bagi saya, saya sangat kagum..!


Jom jenguk jap..!


Saya kagum kerana kawin muda sebenarnya boleh meramaikan lagi manusia atas muka bumi atau spesifiknya membanyakkan zuriat umat Nabi Muhammad SAW. Sesungguhnya Nabi SAW bangga dengan umatnya yang ramai di hari akhirat nanti. Sape tak nak jadi kebanggaan Nabi SAW kan? Logiknya, kalau kawin awal, jangka masa subur yang ada pada seorang isteri lebih lama daripada yang kawin pada usia yang sudah agak tua.


Saya kagum juga kerana kawin awal boleh elakkan diri daripada mendekati zina. Pendapat ni memang tepat lagi jitu! Betul laa kan, yang halal dah ade, nape masih nak cari yang haram?


Lagi..kawin awal mampu mengurangkan dan menghapuskan gejala sosial. Yelaa, sape nak marah kalau kite ‘berkepit-mepit’ dengan suami sendiri, suke hati kami la...lalalalala :P


Kawin awal jugak dapat membantu memberi ketenangan hidup yang maksima pada setiap pasangan. Iyelaa..dah ada yang tersayang di sisi, sejuk jer hati..:)


Yang paling saya kagum, suami isteri yang sentiasa membaja iman mereka dengan ibadah berjemaah, mereka akan mendapat ibadah yang berganda pahalanya dan lebih khusyu’. Subhanallah..! Bayangkan, satu waktu solat bersama pasangan, Allah melipat gandakan pahala kepada 27 kali ganda. Sape tak nak..? Memang nak kena cepuk!


Tapi, jadi masalah jugak kalau pasangan yang kawin awal tuu kurang ilmu, kemahiran dan persediaan untuk pikul tanggungjawab. Rumahtangga akan cepat bergoncang. Lagi teruk, kalau kes kawin ‘terpaksa’ bin ‘free’..adeh!


Lagi pulak, yang suaminye dok rasa diri masih bujang. Yang nie bahaye! Sifat genetik gatalnya perlu dibendung perlahan-lahan. Memang memerlukan kesabaran isteri yang cukup tinggi. Aduiihh..Nasib laa sape dapat suami camtu..


Err...dah banyak melalut daripada idea asal dah nih..Ape-apepun, tahniah sekali lagi buat sahabat tersayang. Semoga bahagia hingga ke Jannah.

Dua dah kahwin, dua lagi single..eheh :D
Dan, belum terlambat rasanya nak ucapkan 'Selamat Pengantin Baru' untuk seorang lagi yang selamat mendarat di pelamin pengantin...
-
-
-
-
-
-

-                          JENG..JENG..JENG..!!


-

-

-
-
- OPS..!! hehehe :D

0 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Back to Top